Sunday, December 05, 2004

The 'UMIZARU' story...

Today i've to attend my friend's wedding at Putrajaya.. Ramai sangat yg kawin arini, sampai 2 3 orang pada hari yang sama...And next week will be another wedding of my friend. Sampai tak terpergi, only dapat attend yang dekat2 ni jer...yela kita takde kereta yg bleh bergerak ke sana ke sini, yang ada hanya motor yang mampu membawa diri ni pegi balik keje jer... Member2 yang kawin tu sumernyer pempuan, coz pempuan memang deserve utk kawin awal..nanti kalau lambat orang mengata pulak..lain la lelaki nie, mcm aku ade tanggungjawab yg nak disettlekan pada keluarga aku,sebelum aku sendiri berkeluarga kelak...cewah...tapi betul ape...sementara org tua masih hidup ni time ni la nak berjasa pada mereka...well, my friend yg kawin tu kawan sediploma dulu, but mase degree course lelain...friendship among kawan2 sediploma masih kuat lagi,coz at that time memang takde berpuak2 mcm degree nie...and we have egroup for us to announce any update about us. and nak wish kat sini "Selamat Pengantin Baru Suhana@Kak Su"...datang umah dia tak sempat nak jumpa/ tengok dia bersanding, budak2 lain pun tak tgk sebab dah jumpa dia kat umah dia tingkat 6 tu..aku dan member sorang lagi makan kat balai kat bawah..ni je la 2 org lelaki yg datang, yg lain tu tak tau la ada hal memasing...yg geng pempuan ada la nampak jugak...nak bersalam ngn bapak dia pun tak sempat sebab bapak dia dah naik atas umah ...nak masuk umah segan lak kita org lelaki ni...kalo ade member2 pempuan yg pegi skali bleh la jugak tgk pengantin...hmmm takpe la janji dapat datang pada hari perkahwinan dia tu...dan satu lagi nak wish "Selamat Pengantin Baru Sunita"....another friend of my jugak...tapi majlis dia kat Keratong ...camne nak datang ke sana, jauh beb...Tak tau la sapa yg dapat mewakili kengkawan datang ke rumah dia...Balik jer dari Putrajaya tu terus pegi Sunway tgk wayang... Nak ajak member aku Mie tu dia takdapat lak sebab besok dia nak mengajar, kene prepare modul utk student ... So dia balik terus dan aku meneruskan perjalanan aku ke Sunway Pyramid...memang sebelum ni dah niat nak tgk citer tu, sebab dah booking through M-Cinema Maxis..Cerita Umizaru..mcm best jer ...kat layar skrin aku tgk maksud dia "Penyelam Wira"...ntah betul atau salah tak tau la aku maksud dia...mungkin terbalik kot.Tengok sengsorang, kalo ade awek kan best bleh ajak awek...tapi awek pun blum ade tgk sengsorang jer la...Tak sangka Umizaru ni hebat jugak citer dia...banyak element2 pengajaran yang membuatkan aku kagum dgn citer nie.. cerita ni mengajar bagaimana nak menghargai erti persahabatan, tak mementingkan diri sendiri, tolong-menolong dan kerjasama.... Yang paling tak best citer ni bile ade scene yg menyedihkan, kehilangan seorang kawan rapat..puas jugak aku nak menahan airmata aku ni...memang memberi kesan dalam jiwa betul..memang aku pulak jenis org mcm ni, sentimental.. sebab tu aku suke tgk citer2 mcm nie....Citer ni memang berguna pada mereka yg ingin mengejar cita2 tu, mcm dalam citer ni Senzuki hampir berhenti dari latihan untuk menjadi penyelam penyelamat di sebabkan kematian partner dia sewaktu nak partner dia nak selamatkan org lemas... tetapi selepas mendengar citer dari makcik kantin tmpat training dia terus membatalkan hasrat untuk berhenti demi kawan dia. so kepada sesapa yang tak tengok lagi ada masa pegi tengok,memang 4/5 aku bagi rate.. Sebab ape tak penuh,sebab last skali ending dia tak abih...ada sambungan Umizaru 2 plak..kisah Senzuki pada next movie....tensen betul la...ingatkan dah abih dah movie tu sampai dah kuar nama2 pelakon...penonton pun dah tinggalkan kerusi memasing nak kuar, alih2 ade lagi seminit 2 babak dia...aksi Senzuki nak selamat kan penumpang kapal yg dah nak karam. lepas tu kapal tu meletup dan Senzuki berkata "saya akan kembali lagi"...bersambung plak citer tu..ni yg aku tak sabar nak tunggu ni....

0 Comments:

Post a Comment

<< Home