Friday, October 08, 2004

Somebody was born today 24 years ago....

My work finished last night...but not satisfied with the result eventhough my friends told me that that was more that enough...3 days punye kerja,actually bukan full day...around 11pm after return from office till morning at 6 am...Tapi my friends cakap macam tak percaya,not expected the result like that...but kerja tu pun buat 2 org, dgn taiko (member serumah)...So mase nak menyerahkan pada diorang tu pun malam semalam mintak 2 hours lagi for finalizing unfinish coding..nak finding errors kot kot terkeluar mase diorang tgh present esok( harini)...Ye la , tak sedap hati la kalau nak serah kan benda yg tak complete tu dgn ade banyak errors.Yang mane bleh suruk tu kita suruk..At least tengok diorang punye "water face" yg ceria tu pun cukup lega, coz tak lagi risau bleh present atau tidak..."Macam tak percaya jek dapat siapkan sampai part ni dalam masa singkat nie",kata kata kak linda kat aku...."Kitaorang tak tau plak yang awak nie duduk area sini,dulu duduk rumah abg kat Kapar tu kan?"...Aku hanya mampu tersenyum jek...One of the team member tu budak kelas aku dulu masa degree...So anything kalau lecturer suruh assign group nak evaluate system ke, develope system ke, diorang akan carik budak budak yg boleh buat keje-keje camni untuk form group...itu la yg terjadi masa degree dulu..Tapi awal-awal lagi aku dah pakat ngan member2 kamcing form group,sumer lelaki yg jenis bleh diharap...because we don't want any sleepy member in the group...kalau nak amik org pun join pun seorang dua je..tu pun sebab simpati dia sebab group lain dah penuh..tapi kitaorang bergroup sampai 3 4 subject punye project...at least mcm our group consist 4 members, each semester tu mesti ada satu dua project yg bersama,untuk project lain tu kitaorang divide 2...kire mcm nak balance la...that why la bertahan until end of degree...itu cerita masa degree...memang terkenang sampai sekarang..So back to the the story, pagi tadi before diorang present,call skali lagi nak tanye function2 tertentu dalam system tu..mana tau nanti lecturer tanye takleh jawap, kantoi plak...Sesape yg baca blog ni mesti tertanya title mcm tak relate ngn nak ape yg di katakan...memang la,tgh intro panjang...okay, we continue....................
Hari ni aku dilahirkan, tapi 24 tahun lepas la...tak de yg prasan pun...bukan aku advertise pun... Hari ni takde stress sangat,lagipun keje aku ni takde stress pun...lagi suke ade la,cume tak sedap nak baca emel dari MD tu.. tentang cut cost and everything about company performance..hmmmm...ingat bleh la bersenang2 bile masuk sini...tapi kene struggle to bring back company performance..takpe la malas cakap pasal tu..terus hilang mood nanti...Hari ni 'dateline' bayar duit sewa rumah...Abang aku dah masukkan tadi dalam akaun tuan punye rumah..dan tugas aku seperti biasa call tuan rumah cakap "kak, duit dah saya masukkan tadi".....mungkin ada kelegaan di hati dia bile aku cakap camtu.... "oh duit sewa rumah sudah masuk,bleh la aku enjoy!"...rumah tu memang aku jaga betul2....mcm rumah sendiri...tiap2 minggu mencuci rumah adalah tugas harian aku,walaupun tugas ni bleh buat sesame ngn ahli rumah...bukan ape, aku sebenarnya malas nak cakap tiap tiap kali...cube kite pikir kalau ada rumah sendiri tak pernah berkemas sampai jadi rumah tikus, apa rasa nya?...tapi nasib baikla ahli rumah tak ramai, 6 orang jek..Ingat lagi masa degree duk umah sewa ngan budak2..memang dah tak serupa apa dah ngn rumah tu...dengan anai2 nya...dah tak terdaya nak mengemas,kalau kita sorang jer yg buat!...aku ni jenis tak suke rumah berselerak,memang sentiasa nak bersapu...biasa la dah didik dari kecil lagi..maklumla orang kampung ....cume skang ni dah bawak diri kat sini, masih lagi tak lupe asal usul..
Lupe lak sepatutnya orang Prudential tu datang arini bagi hadiah harijadi kat aku, itu pun sebab aku masuk insurans dia minggu sudah...semalam telefon konsultant aku(dah ade konsultan skang!) dia kata nak datang ari khamis(esok)...skali ngan bayar "wang perlindungan"...huh mcm gengster plak!...At least ada jugak orang nak bagi hadiah kat aku nie...ntah ape nak di baginya pun tak tau....ape ape hal nak kene draw money buat bayar monthly sok...So malam ni bleh la rilek skit tanpa kerja-kerja berat...boleh la layan movie yg aku download kat opis nie..nak download Smallville 4 episode 3 tak kluar lagi arini..mungkin esok kot...
huh lapar lapar nak cari nasik plak lepas nie...tghari tadi makan kat restoran "Penang ......" aku lupe...sebab tak kenyang makan...tak sedap sangat....kalau sedap, mee daging yg aku makan tadi tentu dah abis...ingat nak duk opis jek tadi,sambil menghabiskan kuih kasturi yg aku beli pagi tadi...beli sringgit tapi jadi makan tghari..diet giler aku nie...sebab tu badan mcm ni jek,..malas nak makan tghari..ni gara2 kedai kat petronas tu la...skali makan nasi yg lauk nya tak seberapa cashier cas aku RM5 ringgit...termenung jap mase nak bayar kat cashier tu.. "Eh,abang tak kenyang lagi ke?"...cashier tu tanye...dalam hati aku "Banyak la ko tak kenyang, makan stakat 2 3 suap jek dah kene 5 ringgit, apa kejadahnye!"...dialog tadi tu sebenarnya takde, saje je aku menambah2 nak sedapkan cerita blog nie...hahahaha...makan ngan Azmir@ Shinchan mase tu..."Mahal giler,aku makan tak seberapa dah kene RM5..malas aku nak makan sini lagi"...aku cakap kat shinchan...lain kali tak makan la aku kat situ....Makan kat gerai Nasi Lemak Ayam Madu sebelah dia tu lagi bagus...hahaha..well abih cerita untuk arini...Main point aku arini cume harijadi aku jek...yg lain tu skadar di pinggiran...staff pun ramai yg balik, nak cut cost kate kan!...

Thursday, October 07, 2004

The New Beginning in my life............

Assalamualaikum and hi all, for the 1st time ever i join to create my own blog... To share something that i want to with u all,...well for my 1st blog nothing much to say, although i have some point to say here. Actually, my birthday is so near...only 10 hours to go,but nothing suprising to celebrate...because my family never made any birthday party or what so ever it called. No tiup-tiup lilin like the orang putih did. Just 'bersyukur' to Allah for keep me breathing and give chances for me to search for the truth and improve my life.
okey that's my introduction,walaupun mcm bukan introduction jer for this newly born blogg. Ok, this morning and 2 days before was not like usual routine of my daily life. Some old-folks said "if you help somebody in trouble, one day if you have any trouble somebody will help you"..That the priceless words that i kept in mind until now...Our religion (muslim) also encourage us to help people who in trouble, as long tak bertentangan dengan agama. From that we can make more friends...oraits, back to the story why daily routine was so messy in these 2-3 days. I have to sacrifice my time helping my friends to finish their IT project.. Actually they got the assignment 2 weeks ago..That boy or girl i don't know whose they hire to do the project cannot finish it,which they only have 3 DAYS to present it ..Then as their last resort they called me,make me serba salah to help them because in 3 days, how much you can do ? Although their scope of the project is not big, when the programming part comes in, it take long time to finish it...because dah lame tak pegang coding!..For IT students they know la how difficult it is..then kalau nak buat bancian pun,girls only smart in reading,and guys better in technical part!..But not to say yang diri ni pandai sangat,...only tau la jugak to work with it.
So, as the result i came to office with mata yang sembab je...tapi bleh gak cover lagi..cume tak larat skit nak berjalan...Thanks to my officemate, Mimi (i mention your name here Mimi!),for her willingness amik pegi keje n balik skali sesame...I owe you kindness, so please tell me how can i pay you kindness.hihi..so sad to hear you will resign from current job...baru jek kite join this company,mimi got another good offer...but you have decided that. Maybe to find another new challenges...Cannot tumpang your's car anymore..hihihihi...well Mimi,good luck in your dream job...So ter'off track' lak tadi bercerita about my friend..about the project,my friends want to see how far i dah buat system tu pukul 10 ni..actually project tu buat sesame my housemate,that guy memang dah sebati dgn programming.. but as you all know,he also has a job to do,preparing his final exam.so takleh la kaco dia sangat..sampai stay up until morning..at last kita yg bertahan.dah tido..sian kat member tu..walaupun ade willingness nak tolong, tapi tak sampai hati nak susahkan dia..sampai terbeliak2 mate tahan tido...last night lagi best..reached home at 11pm i think,habis keje at 7pm then having a dinner with colleagues: Mimi,Anwaroi and "the Freaky Man" Bob..hahahah jgn marah bob!...dinner at Mama Chop Papa Grill, sound like that la..then shopping skit2 kat wholesale terminal subang tu..'terbeli' plak brg2 yg tak budget nak beli...my time is running out...if stay lame lagi nanti tak siap kang keje...tu yg sampai rumah dgn tak mandi,after solat isyak without changing my clothes terus 'on' notebook continue work..Sound crazy right??..but then passing that work to my friend jap sebb nak recharge power(tido la tu) about an hour...i think if i having another 2 or 3 night maybe my kepala will jamm...As i writing this blogg, jam menunjukkan pukul 5:51PM...how can i finish this day if i talk so many about last night punye cerita??..to be continued.....................