Saturday, October 23, 2004

Network hairwired.....

Early this morning my bos see the progress i made on the that task he given to me. Nasib baik dah buat separuh,not really separuh la..asalkan ada progress.. Tak sempat nak menghadap task tu coz still kene uruskan broadband activation n handle call from technician..hmmmm...jumaat, i bring along my "selipar silat",that sandal our ahli silat cekak slalu guna..sebab senang nak pegi semayang jumaat pakai selipar.dulu active la dalam silat ni masa diploma. .skang ni dah lama betul tinggal...ntah ingat ntah tidak..kak sherry tgk selipar yang cantik ini dia pun rasa nak pinjam sebab sandal dia putus..camne bleh putus tu pun aku tak tau.."orang kurus pun selipar boleh putus!" sakat aku..."amboii kemain lagi budak nie"kata kak sherry sambil tergelak2 ngn kak sabeq.. tetiap hari ada je benda yg aku nak sakat kan ...saja nak menghilangkan tension diorang ngn kerjanya..terutama skali kak sherry yg banyak workload tu..kesian lak aku tengok dia..semua org datang kat dia mintak itu mintak ini..sumer plak tu nak urgent...hmmmm..
hari ini punya main event,malam karang pukul 1200am nak pasang gigabit link to m40 juniper router..nak buat redundant link...not so clear on what my boss gonna do..just helping him and other colleague installing the device..so i plan to stay in office berbuka karang.malas nak balik lepas tu kene datang,coz kat luar tu cuaca tak brapa elok, still dark cloud..seronok jugak hujan2 ni,teringat masa kecik2 dulu suka mandi hujan kat rumah sambil cuci parit kat rumah sebab masuk tanah...
Ajak sinchan kluar cari kuih kat Stadium Shah Alam..lagi sejam setengah lagi nak berbuka...ramai jugak org time tu...banyak betul makanan sampai tak tau nak beli ape.."aku rasa kita sambar je ape2 yg patut lepas tu blah! nak round ni karang mau sampai berbuka kita tak beli2 lagi,"kata aku..tengok ini sedap, tengok tu sedap..abih tu mane nak beli...time lapar ni nafsu naik kepala..so aku beli la kurma sekotak,murtabak sekeping dgn nasi ayam..jadi la tu..ari jagung sebungkus..aku perati kat bazar situ..mcm2 org ada...yg berpuasa tapi serupa mcm tak puasa je..sebab ape?..yg pempuannya pakai ada yg pakai baju ketat2 sampai nampak pinggang.saje je nak pakai cenggitu..kurang pahala puasa aku arini...hish lain kali malas nak pegi lagi...yg lelaki tak kurang gak...hmmmm... lepas berbuka n solat,continue balik kerja yg bos bagi tu,sambil nak tunggu bos datang pukul 11..kat level 3 tu aku ngn shinchan je ade, yg lain sumer dah balik..shinchan tak balik sebab nak study remote access,esok exam..aku dah amik dulu dah....bos datang dalam kul 1115 dgn william,nak amik barang bawak turun ke datacenter..pasang kat sane...tak sabar2 aku nak tlg diorang pasang benda baru ni..
aku tolong ikat fiber yg nak sambung ke juniper router..tapi configuration vendor buat..takde la susah sangat nak deploy...cuma nak kene hati hati coz fiber ni tak bleh di bend,nanti signal tak lepas..lagi satu benda ni mahal..bile diorang bukan floor nak pasang cable tu,skali aku tengok berseliratnyee cable2 diorang..."mcm ni kene recabling balik nie,susun bagi kemas..kalau camni in the future lagi susah",aku bagitau bos.."hahaha memang kitaorang plan nak buat balik nie nanti",bos aku balas...at least aku ada bagi suggestion kat bos aku...memang sakit mata memandang...aku penah buat cabling dulu,dan tau cara yg kemas nak buat..sedap skit mata memandang...nak identify yg mana satu fault cable senang..
suasana dalam datacenter tu memang sejuk,tapi aku cool je tak pakai jaket sebb kat atas tadi panas sebb aircond besar dah ditutup..last last menggigil jugak sebab dah pukul 0100pg..budget nak deploy tu amik masa sampai 0400am plus nak buat testing,tapi cepat pulak siap sampai pukul 0200am..malas nak balik rumah,aku duduk kat datacenter tu ngn bob zaki yg shift malam aritu...nak abis kan task tadi..bukak balik laptop continue kerja...tapi kuar jap gi beli burger buat sahur dengan bob..
ingat boleh bertahan sampai pagi tak tidur,akhirnya tertewas jugak sebentar melepek sebelah laptop aku..adalah dalam sejam lepas chatting ngn kwn2 yg blajar kat UK sane..diorang baru pukul 830mlm mase tu..lepas subuh tu sambung lagi apa yang terdaya sambil surfing2...pukul 0830pg baru balik..nasib baikla ari sabtu pagi tu,kalau ari keje pengsan la gaya nya.......

Thursday, October 21, 2004

Mean Life....

Welcome again...after miss again blogging myself...the training on Huawei router was very interesting,although i've familiar about some of their configuration,almost same as Cisco punye...but the best part is presenter tu refresh balik my brain about routing protocol and some sort of network terms...bagus jugak training ni..some of us that already now bout Cisco router tu ok la,tapi kesian gak kat member yg tak penah pegang tu...sangap2 mendengar nyer...because diorang tak sangat involve dalam bab2 configuration ni...but worth to know...because we in telecommunication company...next week another training,cannot wait for that event...training ni for the whole day,tak mcm Huawei tu sesi petang jek....tgh training Huawei tu plak ada lak call dari vendor tempat customer.."En. Malek,gateway nak routekan LAN IP ke WAN kat Nortel Switch ni ape ye?.en Ahmad call..dalam hati aku "bile mase lak dia ni dapat no hp aku nie? tak lain tak bukan ade org bagi".vendor ni aku tolong mase nak upkan leased line utk park may..aritu dah tolong dia upkan 1st link,ok success...lame gak la aku guide dia mase kat tepon...tapi kali ni dia tepon time aku tgh training..plak dia call direct lline aku tkde,so member aku bagi no hp sebab dia nak sesangat aku tolong dia...yela aku yg handle benda ni..org lain pun bleh handle gak,cume dia tak tau..diam2 aku dah jadi mcm org penting kat sini..tapi aku seronok sebab dapat tolong org, and ada experience...
itu cerita semalam punye semalam...semalam punye citer plak,fuhh fully loaded with task...sebab ada Kak Sabeq tak datang...bukak je CMS tu dari atas sampai bawah SO dari customer menanti... Activation, cancellation, modification sumer ade..bab2 activation ni memang aku suke..sebab nak config router tu...so far tak berpeluang nak config untuk Leased Line punya job....lg mencabar..take some time skit..but utk broadband activation ni boleh dikatakan agak pandai..cume dapat complain dari techician salah bagi modem..ada 2 jenis modem untuk broadband,tgk kawasan..mane la kawan tau,manusia ni ada gak buat silap..banyak sangat zone,ada pakai modem ni,modem tu..bercelaru otak memikirkan.. task melambak2,aku tengok pun aaaaaa banyakknyeee!!..rilek2 buat satu2.lagipun takde nak urgent sangat,melainkan ada call dari Customer Service Assurance (CAA) wisma Time nak urgent punya activation..Bos punye permintaan pun tak settle lagi..listkan customer yg ada kat klpop3 to klpop6 punya router..senang nak tgk sape yg ada kat router tu..nak wat migration ke testing ke senang nk refer..ini for future project la..mmm best gak dapat involve sumer..Jumaat malam sabtu kene standby..midnight until sahur...nak testing new router..very the important thing..keje banyak,so semalam balik lambat pukul 930mlm..berbuka kat luar ngn Shinchan,kalo tak memang buka kat ofis la dengan sample kuih raya kak Sham..tempah 2 set Choc Ball ngn dia ..after negotiate ngn dia pasal harga..saje nak gurau2 ngn dia...kalao dia dapat customer macam kita ni memang pengsan la ...banyak sangat tanye n loyar buruknye...terpakse kak sham tahan demi utk melariskan kuih raya nya..hahahaahah..well budak malek ni memang suke buat lawak..sabo je la..diam diam ubi..stay back lambat pun dapat buat ape yg termampu...miss lagi semayang terawih..dah 2 kali dah..sebelum ni miss sebab rasa mcm nak demam je....banyak makan kot...tapi makan nasi ayam jer...balik je rumah terus boom tidor dengan bertuala..ingat nak mandi...set hp jam pukul 1200mlm nak bangun mandi,harammm...bangun esok terus miss sahur lak,walaupun sedar pukul 4000pg tu dgr org tendang bola..bola kat tv la sebab ade live...plan nak tengok tapi tak larat...lepas ni taknak miss lagi...

Tuesday, October 19, 2004

Ramadhan comes....

I miss 3 days(maybe more!) to write...well, it takes time to write here,since i have a lot of works to do..In 3 days,so
many things happen,i don't know if i can remember all of them..Good news,not so good news...oh yea,Selamat berpuasa di bulan Ramadhan..at this time of writing,we have fasting for 5 days....don't talk about how many days to go to celebrate Hari Raya...The important thing how we managed our time to make more 'amal ibadah' to Allah,because every sedekah and good manners we do we get pahala yg berganda..And don't forget to solat Terawikh,because there's a lot of pahala on it...Back to the story,there are good and bad news...the good one is i feel comfortable working here...i will having a lot of training to improve my skills..next week will be Huawei router training, and after that training on configuring a PacketShaper...i have learned before this from my colleagues help...thanks kak sabeq and kak sherry for your valueable lesson .not so hard because since i have a knowledge on Cisco router..others, i managed to learn by myself...yesterday, with my boss and other colleagues, we deploy 2 Cisco 4500 for new project..before that in the meeting,my boss need me as a standy this upcoming friday for testing..12am to 6am..whoaaa!..cant hardly wait for that event....although i have to standby late night,this opportunity i cannot miss it.We depend on this project to expand our current network..so this test must be done successfully..Other good news i think, my boss need me to involve in network planning as well,as my current job is ip provisioning..i have to multi task my work start from this now..i do really like it,because from the first time i step my feet into this company until now,i don't have a clear view of their network..i want to study,but don't know where to start..so far now i have a knowledge about their network,how they operate and how to troubleshoot the problem..it's like im taking mimi's job, together collaburate with kak sherry..today is her first day at new place..still thinking of her........my brother called last night,telling me that i got an offer from government sector as Pegawai sistem Maklumat..good news? bad news?...that questions was playing around my mind..i used to live with my brother since my last semester of degree until last August..because my brother with his wife and 2 little cutie son and daughter has move to new house not so far from previous home..now i live in shah alam because it reduce my time and distance going to work..so he had checked that home if there is any mail left for him..unluckily he tell me that the mail was there a month ago...that mean maybe the offer were expired..Britney said "She so lucky,she the star!"..my version "i'm so unlucky, da da da"....but i'm happy with my current job...