Saturday, December 04, 2004

Unsettled things....

1st Saturday/week of the month...cuti hari ni sejak bergelar seorang pegawai kerajaan...biasa dulu aku memang kerja 5 hari je ...so bile dah masuk gomen ni kene follow gomen punya waktu kerja..Surat sumpah cop lagi,camne aku bleh tak prasan benda tu kene buat.bengong betul..kan dah payah nak cari org yg bleh menyumpah surat aku tu, sumpah jadi duit ok gak....ni nak bagi cop jer...gomen lak arini cuti camne nak amik cop...nak taknak terpaksa la buat mase hari kerja, cabut jap pegi mane2 pesuruhjaya sumpah kat kl tu..Medical ni pun satu tak siap lagi..poning betul..tak antar takleh dapat gaji nanti...harap2 sumer settle sebelum ujung blan 12 ni...rumah sewa lagi..tak jumpa2 lagi ni camne.dah la sampai ujung bulan ni jer tinggal, kalo tak jumpa mane la aku nak duduk sementara nak tunggu bulan 2 ni..InsyaAllah blan 2 ni pindah Putrajaya sebab kementerian pertanian pindah sana..syok skit..kene cari la umah sewa sane..Alamanda Alamanda Alamanda...tak penah pun pegi lagi shopping complex kat putrajaya tu... cari2 iklan umah sewa kat kompleks pkns tu kot2 ade yg kosong..tak jugak jumpe semuanya dah ada tuan...yg tuan rumah ni pun satu bengong, dah tau dah ada org duduk cabut la iklan tu, takde la aku sesusah ngabihkan kredit nelepon. ni yg nak marah nih! ... tau takpe .... tensen2 balik umah layan dvd lagi bagus...citer korean "Windstruck" ni menusuk jiwa betul la...rasa2 mcm sambungan citer "My Sassy Girl" jer...citer tu jer aku dah layan bape kali tah... tapi 2 2 citer ni memang best...memang feeling abih..lawak pun ada..kan best kalo ade awek mcm tu, yg bleh memahami...heheheehe

Friday, December 03, 2004

Unexpected Majlis Hari Raya.....

Today Majlis hari raya kementerian pertanian dan industri asas tani malaysia a.k.a tempat aku bekerja la tu..berbatik aku arini,sebab aku takde baju melayu untuk dipakai.so ada option pakai baju batik aku pakai jer la...baju yg dibeli kat kamdar malam semalam...bertuah betul aku hari ni,selain berkesempatan untuk menyertai majlis hari raya kementerian ni , majlis ni turut diserikan dengan kedatangan Datuk Seri Abdullah Haji Ahmad Badawi, PM yg kita sayangi... Menteri Pertanian a.k.a bigboss aku ialah Tan Sri Muhyiddin Yassin..ramai jugak org datang, seluruh Malaysia yg mewakili jabatan pertanian masing2 disetiap negeri....PM datang pukul 1130, sempat ambil gambar dia masa tgh potong daging rusa tu ditemani Tan Sri..cume tak sempat nak bersalam dengan dia.seronok dapat bertemu Pak Lah secara dekat, sebab selama ni tgk kat tv jer...
Mcm2 juadah dihidangkan, sampaikan aku tak sempat nak jamah semuanya..member2 lain amik mkann terus bawak ke bilik makan kat sane..kat luar ramai sangat org..aku tengok ada orang tu 'jadik' makan otak-otak jer..memang pulun abih benda tu,memang gemar agaknye..yg aku ni pulun sate jer..sate sate sate..tu yg aku tau,kalo ada menda tu dalam majlis memang tu aku 'sebat' dulu..
Majlis ni memang istimewa betul, nak2 org seperti aku ni baru masuk...memang kire bertuah la aku..

Thursday, December 02, 2004

Fuh leganya....

Memang aku tak sangka bos aku kat BTM tu suruh aku masuk bahagian pembangunan sistem, sebab ada kekosongan disitu...ada satu lagi kekosongan kat bahagian operasi tapi apsal bos tak bagi aku masuk ke situ...lemah skit aku kene kat pembangunan sistem. bukan ape, sebab kene tahu PHP,oracle,mysql dan ape2 lagi yg web-based oriented...sebab sumer sistem yg dibangunkan guna web-based...dah la aku ni sangap tentang web...kalo gune vb 6 tu bleh la...vb.net pun tak mahir2 lagi...kalo dapat bahagian operasi best skit sebab memang kene bidang aku..deal ngn network n manage server2 ni...memang teknikal la...taknak pening2 kepala memikirkan algoritma lagi...nak2 yg kompleks tu...kalu yg biase2 tu takpe la...sebab dah biasa dengan network,config2 router..so bile tgk device kat bilik server tu,rasa rindu nak pegang/config router mula datang....kalau bleh memang nak terus get along with network ni...bukan nak kata diri ni hebat ke ape, cume rasa mcm knowledge ni sia2 jer kalau tak involve dalam bhgn operation ni..dah ada ccna n ccnp to be, so kene la apply to real time punye situation...baru happening... lagi pun aku tgk network kat sini messy skit, dengan takde documenttationnyer... sorang jer PSM yg handle bhgn ni, Hasnita..yg lain sumer penolong PSM...so 'penat' jugak la dia nak bekerja sorang...ada aku ni harap dapat meringan kan kerja dia skit..kat pembangunan sistem tu aku tengok dah ramai dah PSM nyer..ada dalam 3 4 org...berbanding operasi hanya sorang...tu pun nasib baik ada Penolong PSM lelaki yg tolong. so pujuk2 Hasnita suruh bos tukar aku bahagian operasi...akhirnya berjaya jua...Time kasih kat Hasnita sebab tolong aku...Nasib baik la dia dah kawin hahhahaha...so lepas ni memang tugas2 berat menanti aku untuk mencari solution nak meng'efficien'kan network kat kementerian pertanian nih...

Monday, November 29, 2004

Life, New Beginning.......

Today woke up early..Nak lapor diri and dengar taklimat kat JPA Putrajaya pukul 0815..dan jugak nak tau nasib aku mane la dicempaknye aku untuk bekerja...mintak mintak tak jauh la.. so sampai sane, ramai jugak yg register untuk pos PSM ni. ada 38 org termasuk aku, dan JuruTeknik komputer seramai 9 orang. Sebelum dapat surat penempatan tu, dengar taklimat dari en. radhuan, penolong pengarah JPA tu..masa yg dinanti telah tiba...memang cuak nak terima surat penempatan tu sebab dia kata muktamad dapat tempat tu, takleh tukar tmpat lain..kene terima seada nya.."SAYA YG MENURUT PERINTAH"..itu lah yg diajarnyer bile dah masuk gomen ni...ayat yg sering ada dalam surat2 rasmi kerajaan..bukan sekadar suka2 letak ayat tu, kene fahami ayat tu.. berdebar2 aku nak bukak surat tu."Adalah dengan hormatnya dimaklumkan bahawa En. Ab Malek bin Idris, dengan ini ditempatkan di BAHAGIAN TEKNOLOGI MAKLUMAT, KEMENTERIAN PERTANIAN DAN INDUSTRI ASAS TANI MALAYSIA", Jalan Sultan Salahuddin Kuala Lumpur...pergh kat kl la pulak..bajet nak dapat kat Putrajaya,sebab ramai member keje kat sana..so senang la nak pakat duk umah sewa...tapi dapat kat kl la plak, ulang alik shah alam kl la nampaknya..tapi alhamdulillah dapat kat kl pun takpe, janji bukan kat perak, pahang , atau tempat2 lain yg jauh sewaktu dengannya..kalau kat johor dapat kat segamat tu takpe la jugak,dekat ngn rumah aku..tapi hati aku terubat jugak bile dapat tahu kementerian pertanian ni akan pindah ke Putrajaya bulan 2 tahun depan..tercapai jugak cita2 nak bekerja di Putrajaya..dan kat kementerian pertanian ni ada jugak partner mase blajar kat U dulu..satu kelas plak tu dulu,tapi dia masuk awal dulu blan 10 yg sepatut nya aku saing ngn dia skali lapor diri.. Yang dapat posting ke kementerian ni bukan aku sorang je, ada lagi sorang budak laki yg dpat tapi dia lambat skit register ke sana sebab ada notis 1 week lgi kat tempat keje lama dia..so dia akan register kat kementrian tu lambat skit...kire bertambah la skit Pegawai sitem maklumat lelaki kat BTM tu, yg kebanyakkan nya pempuan skang ni...peh, dikelilingi pempuan la camni..camne nak buat keje camni hehheh..tapi yg pasti harap aku dapat menjalankan tugas aku dgn baik di sana nanti.. petang tu aku pegi kl lapor diri ke Pusat sumber manusia kat kementerian tu di Putra Place sebelah PWTC tu..tapi opis aku bukan kat situ, opis aku kat Wisma Tani di Jalan Sultan Salahuddin dekat2 ngn BNM dan JKR tu. sebab HR kementerian tu terpisah skit dari kementrian tu,lain2 tempat tak sebangunan...lepas pindah ke Putrajaya nanti baru la berada dibawah satu bumbung. So aku tnggu nak dapat kan surat pengesahan lapor diri dari bos kat HR tu sebelum aku gi lapor diri kat BTM sane esok. Punch Card pun dah dapat aritu , sebb dikira aku masuk aritu..kene punch card beb!..masuk keje 0815 balik kul 0445.

Sunday, November 28, 2004


With another teammates..nice to know you Posted by Hello


With nice Nevo shirt..Gaya seorang Network Engineer Terlampau! Posted by Hello


Gambar kenang-kenangan with my boss(in white shirt).. Posted by Hello


Gambar sewaktu farewell party bersama officemate.. Posted by Hello


Gambar kenang-kenangan sebelum resignation.. Posted by Hello

Another story of my life, begin tomorrow......

Am i dreaming?... Syukur kehadrat-Nya akhirnya dapat berkhidmat dengan kerajaan. Sememangnya sebelum ini aku memang berminat untuk berkhidmat dengan gov., tapi selepas ku temui 'bakat' ku di Time, rasa seronok pulak kerja di situ. Tetapi "dah jodoh tak panjang" kata bos aku, dengan hati yg berat terpaksa juga aku melepaskan jawatan yg ku idam idamkan selama ini. Aku harap di sana nanti dapat ku perkembangkan lagi bakatku, walaupun ada yg mengatakan kerja dekat gov. ni lepak2 je tak payah susah2 pening kepala pikir pasal coding atau network implementation. Just duduk kat kerusi sain2 kertas. Tapi bagi aku gov. dulu ngn sekarang lain,mcmana nak maju kalau sentiasa begitu.. Aku sendiri pun bukan jenis yg suke duduk2 sesaja tanpa buat kerja, sebab kita dibayar gaji untuk bekerja bukan untuk bersenang lenang. Aku seronok dengar cerita dari kawan aku yg telah masuk ke sana, dapat bekerja dalam bidang yg dia minat..improve network gov. dan handle system. Kalau boleh aku pun harap dapat sebegitu..boleh la aku perbaiki kelemahan yg sedia ada.. Itu sudah sememang nya job scope aku di sana nanti..Tapi tak tahu di manakah 'di sana' nanti aku ditempatkan..Harap2 ianya tidak menyusahkan aku nanti...Kak Sab menulis testimonial dalam friendster pada hari terakhir aku, "baru je nak meng'Apprentice'kan budak nie dah nak resign.." Nak buat camne kak, dah lagu nie.. Mana taknya, aku banyak meng'solve'kan customer punya network, lebih2 lagi troubleshoot melalui telefon..sampaikan adakalanya aku naik hangin satu badan dek kerenah customer..yg mana terlalu rumit untuk disolvekan tu, kene la aku 'turun padang' untuk settle kan nya. tapi aku pikir seronok jugak dapat solve kan problem...Tetapi pengalaman yg paling berharga sewaktu di Time dotnet tu ialah berkomunikasi dgn customer dari Switzerland..org sane punya loghat tau je la, memang pekat...terpaksa la aku tambah air untuk mencairkannya...hahahahah..So far alhamdulillah kesemua problem customer yg aku handle dapat aku settlekan..tak sia sia aku amik training Cisco dulu..memang bermanafaat sesangat..Aku akui selama bekerja di sana tu, kawan2 sekerja aku tgk aku serius saja bile bekerja depan laptop aku tu..(padahal aku sedang berYahoo Messenger dgn seriusnya! hehehe..)...tapi keja pun keja gak..tak la YM 24 jam....aku memang tak banyak bercakap, sebab partition aku kat paling depan skali dari 6 partition yg ada...sebelah aku kosong sebab tempat tu ada pc server untuk kegunaan team aku..jadi kalau aku nak bercakap ngn teammate pun kene toleh blakang la. Selalu yg jadi teman borak aku ialah kak Sab sebab dia duk belakang aku, dan kengkadang mengusik kak Sherry yg cute kat blakang skali... Tapi diorang baru tahu dalam diam2 aku kat depan tu, bila part2 mengusik/memperli diorang memang takdapat nak tahan..mesti tergelak punye dengan lawak selamba aku..lawak tak berperasaan...Tapi itu semua dulu. Esok diorang mesti rasa mcm 'kehilangan' sebab takde lagi lawak selamba dari aku, terutama kak sherry. sebab lepas ni takde org lagi nak perli2 dia bergayut kat telefon lelame... akak ku yang baik hati ni begitu jugak kat kak Sab..dua2 dah kawin dah..wish ada kakak camtu tapi adik bradik aku lelaki semua...so diorang tu seperti kakak angkat bagi aku....kisah aku ni mcm kisah mimi jer dulu, dapat kerja kat tmpt baru..tapi bezanya dia dapat kat company swasta..better offer kot. tapi case aku lain skit..kalau aku dapat offer lain dari company swasta, aku reject sebab aku gembira kat sini...tapi offer yg aku dapat ni dari JPA, tak bleh aku tolak sebab takut kene blacklist kemudian hari..ini pun dah malu sebab merayu kat diorang pertimbangkan semula offer letter aku yg telah terlepas date tu...makcik aku yg merayukan untuk aku..rasanya dulu mcm dah nak complete je team IP Planning aku dulu, sebab cukup2 6 org sebelum mimi keluar dan ada sorang staff baru masuk selepas aku, Ezzudin...tapi kembali berlima dan sekarang berempat. Aku harap din dapat bertahan lama skit kat Time tu... kalau tak nanti bertambah pening bos aku tu sebab staff team dia tak pernah 'melekat'...asyik kluar masuk jer... Kesian jugak kat dia, dah plan mcm2 kat aku, termasuk involving dalam project IPVPN UIA tu...ingat lagi mase aku ikut dia pegi meeting kat UIA gombak aritu..discuss dgn org UIA pasal project tu.. sayang betul takdapat involve lagi dalam project tu...aku harap pengganti aku lepas ni lebih 'meriah' dari aku...dengar bos nak amik lagi 2 orang, lelaki n pempuan.. pengganti aku, aku dah calon kan member aku yana dari Wisma Time tu sebab dia pun dah bosan kat sane buat keje yg tak banyak relate ngn qualification dia...budak network buat customer service, mana masuk maa..at least kat sini nanti dia bleh la jugak apply ape yg dia blajar mase kat uitm dulu, config2 router and troubleshoot skali....harap dia dapat buat mcm aku buat, malah lebih dari itu lagi..Kalau dapat customer mcm org dari Switzerland tu aku harap dia dapat handle... aku rasa team Network Ops pun terkejut dgn resignation aku. ..sorang pun tak tahu...yg tahu cume bhgn division ISP aku jer... mungkin isnin diorang diorang baru tahu selepas membaca farewell emel dari aku sebelum blah aritu.. begitu jugak kak sham dari team system, tak dapat jumpa dia minggu terakhir aku sebab dia cuti lagi nak prepare kawin arini..mesti dia pun terkejut..tak dapat lagi nak tempah kuih raya dari dia... kak sham nampak brutal sebab dia dulu bekas palapes mase blajar, tapi baik hati... tak dapat nak datang ke majlis perkahwinan dia kat NS arini...sempat bagi wish melalui sms tadi, bersama perkhabaran resignation aku...Tak sangka esok aku tidak lagi melangkah ke office di glenmerie tu, sebaliknya ke Putrajaya.. Semoga tempat baru nanti menjanjikan sesuatu yg lebih indah....