Monday, March 14, 2005

Back for good...

assalamualaikum wbt,Long time no see.Since Disember 2005,and till this date almost 4 month didn't update the blog, as i broke my promise.Shame on me..Banyak perkara berlaku dalam 4 bulan, paling mengejutkan tsunami yg melanda negara dan negara2 lain terutamanya Aceh.Kisah tu pun dah berlalu, meninggalkan ingatan yg pahit untuk mereka yang terlibat.Itu tanda bala dari Allah swt utk kita saling ingat mengingati antara satu same lain.For those yg suke baca blog 'dikakilangit' yg tak seberapa ni terima kasih diucapkan.Well kisah tahun lepas dah berlalu, ada yg tercapai dan ada yg tak tercapai especially personal matters. biarlahkan dia berlalu pergi,seperti dalam lagu Sudirman "Salam Terakhir"..Lets open the new book this year.Tapi buku ni dah suku chapter dah, sebab dah bulan 3,tapi takpe...Tahun ni nak setkan apa yg perlu dicapai,yang masih tak tercapai2 lagi nih..haduh kok pening seh!So skarang ni dah masuk 3 bulan lebih bekerja di tempat baru,Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani..post pun masih lagi dalam bidang IT,Pegawai Sistem Maklumat. bertuah sungguh dapat kat sini, walaupun masa lapor diri dulu rasa mcm tak brape sedap je dapat kat tmpt ni..Tapi persepsi ku salah, tempat ni lebih tenang dan mengembirakan.Memang tak putus2 nama Kementerian ni masuk TV and paper sebab PM nak jadikan pertanian sebagai agenda utama negara.Memang bertuah dan alhamdulillah,syukur kepada Allah swt yg memberi rezeki kepadaku di sini. Tapi yang penting mcmana nak menggunakan rezeki yg dianugerahkan tu dengan sebaiknya supaya tidak ditarik balik. Kalau nak di renung kembali dari mule takde keje sampai sekarang, memang rasa tersangat2 bersyukur sebab dah bekerja.Bile dah dapat kerja tu ada sampai tolak pulak offer dari company lain.Nasib baik la masa transition bertukar kerja tu takde gap menggangur.Minggu ni resign minggu depan masuk company lain, rasa mcm tak caya je.Itu kisah lame.Nasib baik tak tergolong dalam 80000 graduan yang masih menganggur tu.
Well, sebenarnya baru balik dari Langkawi semalam sebab ada induksi khusus di Institut Pengurusan Peladang milik kementerian jugak.5 hari kat sana.2 minggu lepas pegi A'Famosa Resort kat melaka pasal ada persidangan,4 hari kat sana.Travel n Travel.Nasib baik la pegi balik Langkawi naik flight MAS, takde la letih sangat naik bas mcm budak2 lain.Untung jadi pegawai.Kalo naik flight tu about 50 to 1 hour jugak masa penerbangan, berbanding ngn bas 8 jam.Dah lama tak naik flight,tu yang 'jakun' skit tuh.Masa nak landing kat Langkawi tu bergegar skit pesawat sebab angin kuat.Cuak hati ni sebab tgk pesawat gegar semacam.Tapi Alhamdulillah selamat jugak mendarat.Bertolak puku 11 pagi sampai pukul 12.Lepas tu nak kene tunggu kawan sorang lagi mendarat flight seterusnya sebab dia je yang plane lain.Kalo gerak dulu kang dia tak tau lak nak tuju arah kat Langkawi ni.Sepanjang kursus tu dengar ceramah je disamping ada aktiviti skit dalam kumpulan.Kene form satu group dan kita plak kene jadi ketua,lepas tu kene namakan kumpulan dgn huruf 'L'.so terfikir dalam minda nak namakan dengan nama 'Lestari' yang bererti kekal, tidak berubah.Dah bagi nama plak lepas tu kene lukis semua ahli kumpulan dlm kertas kajang mcm potret.nasib baik ada member yg terrer lukis2 nih.nak suruh kita lukis bleh jugak tapi lambat la sebab style kita nk lukis muke orng ni mmg detail.member ni lukis stail kartun tapi memang perfect la.lupe lak nak snap gambar yg dah siap aritu.actuall group kita 3 lelaki 5 perempuan.And one of the team member tu someone yang kita dah lama perati(admire) sejak dari persidangan aritu,she from Law Department and she the Lawyer.Memang among the women yang hadir kursus tu, she look so gorgeus.Tak sangka lak satu group ngn kita, and one more thing bilik pun sebelah je,dia duduk dgn another my officemate.sape yang tak suke,but for me between she and me like lyric in A to Z songs "Darjat"....well you know me, when i like someone,i just keep in my heart.I think maybe she already have one.My mind set like that,beautiful women for handsome man.And i not one of them.huhuhuhu! well i keep try to ask my friend to 'dig' something from her.But I'm not hoping something for it.Just wanna know only.Who's know maybe she still single and available,huuhuhuhuh...ok full stop for the gossip.So,Pekan Kuah was our destination la especially for shopping."Duty Free" items like chocos and Batiks was the favo thing for us.Other items still the same as KL.So me only borong Batiks for my mum, Pelikat and chocos especially.Borong habis habisan,but not all for me bcause my friends also ada kirim.After that main bowling kat Jeti.Lagi murah than KL.And that last day yesterday we were going to Cable Car,the most scariest car in my life..hahahah..with 703 metres above sea,this car doesn't have a wheel at the bottom , but it wheel located at the top..huhuhuhu! For only RM15 per person,i can climb up 2 mountain without using my hand and leg, just sit and the rest will be done by cable car,hahahahha...so me and roomate,SHE and my another frieds a.k.a her roomate sit together on that cable car.For the first time we feel so scary when looking down there while the cable pulling that tiny box which we sit on.So when we arrived at first mountain, we take some time to look around and taking some picture.Then we continue our 'journey' to next mountain to have some nice scenery from the top.This is my precious moment while in Langkawi,thank to God for letting me have a great scenery of God's creatures,MasyaAllah so beautiful to see the ocean from the top of mountain.Time will go on, we have to go because our flight at 4.10pm and need to be there at 2.30pm for check in.And Langkawi we leave you here and dunno when to come back,maybe next time, may the sweet moment will remain in my mind.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home